Öka förståelse och empati genom läsning

Att drömma sig bort med en god bok är en vanlig syssla för avkoppling och rekreation, oavsett om det är en mörk kväll i favoritfåtöljen, en solig dag på en klippa i skärgården eller under täcket en regnig dag.

Läsning är avkopplande. Läsning är också väldigt givande. För vår inlärning och för att kunna vara en del av ett demokratiskt samhälle är läsning av yttersta vikt. Läsning kan ge oss förståelse för länder, kulturer, företeelser som vi själva inte är en del av. Genom läsning kan vi få del av en annan människas egen berättelse om sitt liv, utan att vi nödvändigtvis känner personen.

Lärande genom människors egen berättelse

Många har läst Trevor Noahs bok, “Born a crime”. För de som inte känner till det så är Trevor Noah en sydafrikansk komiker och programledare, som för övrigt besökte Sverige förra året. Förutom att vara en stark, rolig, fängslande berättelse om en människas uppväxt så ger boken massor av kunskap och inblick i en mängd olika områden och företeelser. Den ökar förståelsen för apartheid, den praktiska innebörden av den och hur den påverkade och fortfarande påverkar människors vardag. Den beskriver utanförskap, sökande efter identitet, orubblig helhjärtad tro på något större än sig själv, våld i nära relationer för att nämna några saker.

Om man gillar att läsa bör man ta sig tiden att göra det. Gillar man inte att läsa så bör man göra det ändå, för så småningom kommer man att uppskatta det. Det som är fantastiskt nuförtiden är att en stor del av den litteratur som ges ut även ges ut som ljudbok. Det kommer fler och fler plattformar med stora utbud av ljudböcker, både att kunna streama och att ladda ned. För att nämna några så finns Bookbeat, Nextory och Storytel. För engelsk litteratur, där utbudet är ännu större, finns Audible.

Så gör läsningen till en del av ditt liv och lärande, genom att regelbundet kika ner i böckernas värld.