Bra barnböcker om tandvård

När ett litet barn ska gå till tandläkaren för första gången är det både spännande och lite skrämmande. Barnet får sitta i en märklig stol och någon tittar och pillar på tänderna. Då är det bra om någon vuxen har läst några bra bilderböcker innan besöket och här kommer några förslag på två bra böcker.

Karius och Baktus av Thorbjørn Egner

Denna barnbok är både skriven och illustrerad av den norske författaren Thorbjørn Egner och den utkom redan 1949 i Norge. I svensk översättning kom den ut 1961 och boken är en klassiker. Jan vill inte borsta sina tänder och därför får han troll i dem. Karius och Baktus heter trollen som flyttar in i hans tänder och gör så han får ont i dem. Jan äter massor med godis och det tycker trollen är gott och därför stannar de kvar i hans mun. Här finns inte skymten av en tandborste och de kan därför bygga ett litet hus i Jans ena kindtand. En dag vill Baktus bygga ett hus i en ljus hörntand i överkäken istället och Jan får ännu ondare i sina tänder. När Jan äntligen börjar borsta sina tänder blir trollen bortspolade. Boken har fina illustrationer och är skriven på ett pedagogiskt sätt.

Emma går till tandläkaren av Gunilla Wolde

Den här boken är realistiskt beskriven om hur ett besök hos tandläkaren går till. Du får veta hur det känns när det borras i en tand och får även veta hur en lagning går till. Det är flickan Emma som fått ont i en tand och måste besöka tandläkaren. Boken lämpar sig bäst för lite äldre barn som vill veta hur det fungerar på riktigt när man besöker tandläkaren. Kanske är det barn som redan besökt en tandläkare för en undersökning, men som nu ska laga en tand.